Elszámoltatás, szigorítás - tavaszra készülnek a pártok

A parlament tavaszi ülésszakára és egyben a választási kampányra készülnek a pártok. A Fidesz és a KDNP az államfőválasztás menetéről is döntött, továbbá a migrációs helyzettel és a jövő évi költségvetéssel és a civil szervezetekkel is kiemelten foglalkoznak. A Jobbik kemény parlamenti csatákra számít, és kormányváltásra készül.

Zárt frakcióülésen vitatják meg a kormánypártok a tavaszi törvényhozási időszak legfontosabb feladatait, illetve a jövő évi választási kampányról is eligazítást kapnak.

Csütörtök délelőtt Pintér Sándor belügyminiszter ismertette azt a törvényjavaslatot, amellyel az EU által megtiltott menekültügyi őrizethez hasonló eljárást vezetnének be. Ennek lényege, hogy a menekültügyi válsághelyzet idején Magyarországra érkezők menedékkérelmét kizárólag a határon felállított tranzitzónákban bírálhatják el. Vagyis be sem jöhetnek Magyarország területére a kérelmezők.

„Nincs szó őrizetről, mert a tranzitzónák Szerbia felé vezető része nyitott. Tehát bármikor visszatérhet a kérelmező szerbiai területre, ha meggondolja magát” – mondta el Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.Hivatalosan döntöttek a kormánypártok a köztársasági elnökről is, újabb öt évre Áder Jánost javasolják a posztra. Várhatóan március 13-án szavazhatnak az államfőről, mind Áder János, mind Majtényi László felszólalhat majd az Országgyűlés előtt.

„Azt nem támogatjuk, hogy a mostani szokásoktól eltérően parlamenti vita is alakuljon ki. A jelölteket meghallgatjuk, és utána a titkos szavazás következik” – nyilatkozta Kósa Lajos, a képviselőcsoport vezetője.

A frakcióülésen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2018-as költségvetésről, Rogán Antal kabinetminiszter a választási kampányról, Trócsányi László igazságügyi miniszter pedig a civil szervezeteket érintő jogszabályváltozásról ad tájékoztatást.

„Az országgyűlésben nagy csatákra számítunk”

A Jobbik a frakcióülésén is a kormányzásra készül. Hatalomra kerülésük esetére a Fidesz elszámoltatását és a korrupció felszámolását ígérik. „Akik bármilyen korrupciós cselekményt követtek el ebben az országban, megkapják a megfelelő büntetésüket. Mi meg fogjuk teremteni azt a törvényi hátteret, amely lehetőséget fog arra adni, hogy a megfelelő büntetés mellett akár vagyonelkobzást is alkalmazzanak a hatóságok” – jelentette ki Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője.

A Jobbiknak a 106 választókerület körülbelül felében már megvan a jelöltje 2018-ra.

A szocialisták szerdán tartottak frakcióülést, ahol hivatalosan is beálltak Majtényi László államfői jelölése mögé.

HírTV
Következő bejegyzés
« Prev Post
Előző bejegyzés
Következő bejegyzés »